Anatomia mózgu

Jak zaprząc swoją podświadomość do pracy?

28 listopada 2010, 13:57

„Prześpij się z tym" to rada, jaką na pewno nieraz zdarzyło nam się słyszeć. Tę ludową mądrość potwierdzają badania holenderskiego naukowca, które udowadniają, że nasza podświadomość nie tylko może nas wesprzeć w trudnych decyzjach, ale jest w nich od nas lepsza.



Florę jelitową można sprowadzić do 3 typów

21 kwietnia 2011, 11:45

Badania próbek kału ludzi zamieszkujących 3 kontynenty – Europę, Azję i Amerykę – pokazały, że istnieją trzy typy flory bakteryjnej jelit. Enterotypy wyodrębniono na podstawie najliczniej występujących gatunków bakterii.


Wykorzystamy rekini sposób na wirusy?

20 września 2011, 10:31

Skwalamina, związek występujący naturalnie u koleni, może być bezpieczną i skuteczną bronią przeciw ludzkim wirusom. Działa na szerokie ich spektrum, od wywołujących dengę czy żółtą febrę wirusów z rodziny Flaviviridae poczynając, a na wirusach zapalenia wątroby typu A, B i C kończąc.


Melatonina i jej związki z cukrzycą

30 stycznia 2012, 11:05

Znaleziono dowody bezpośrednio łączące hormon melatoninę z cukrzycą typu 2. Jak donoszą naukowcy z Imperial College London (ICL), osoby, u których występują rzadkie mutacje w receptorze melatoniny, są w większym stopniu zagrożone cukrzycą typu 2.


Na tropie zniszczonego kolagenu

5 września 2012, 06:06

Stworzone przed paroma laty przez naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa sztuczne białko po aktywowaniu ultrafioletem może skierować lekarzy do miejsc objętych chorobą, np. nowotworem czy zapaleniem stawów.


Nagroda bez alkoholu

16 kwietnia 2013, 08:46

Już sam smak piwa, bez najmniejszego wpływu alkoholu, wyzwala w mózgu produkcję dopaminy, neuroprzekaźnika działającego na centra nagrody w mózgu i dlatego ściśle związanego z zażywaniem alkoholu czy narkotyków. Uczeni z Indiana University School of Medicine przeprowadzili badania, w których brało udział 49 mężczyzn


Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

22 listopada 2013, 12:48

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.


Pierwszy lek na zaawansowany nowotwór żołądka

30 kwietnia 2014, 12:46

FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) zatwierdziła pierwszy lek przeciwko zaawansowanemu nowotworowi żołądka. Cyramza należy do klasy inhibitorów angiogenezy, środków z którymi w przeszłości wiązano olbrzymie nadzieje.


Kapsułka z mikroigłami może zastąpić zastrzyki

3 października 2014, 09:09

Wielu leków, zwłaszcza białkowych, nie można podawać doustnie, bo zostaną rozłożone w żołądku przed wchłonięciem. Naukowcy z MIT-u i Massachusetts General Hospital (MGH) zaproponowali jednak coś, co może uchronić nas przed zastrzykami - kapsułkę z igłami, która wstrzykuje lek bezpośrednio w wyściółkę żołądka czy dalszych części przewodu pokarmowego.


Zapach matki ujawnia płeć dziecka

25 lutego 2015, 11:58

Ciężarne lemurzyce oczekujące synów pachną inaczej od samic spodziewających się córek. Prof. Christine Drea z Duke University podkreśla, że to pierwszy przypadek, kiedy udało się wykazać, że u jakiegoś gatunku zapach przyszłej matki zależy od płci jej dziecka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy